Produktioner
Vår utbildning ska ge eleverna en realistisk inblick i vad en eventuell kommande scenkarriär kan innebära. Därför är det viktigt att eleverna ges möjlighet att framträda för publik i större och mindre sammanhang regelbundet under hela sin gymnasietid. Att uppträda är en konst och ett hantverk – och skickliga konstnärer och hantverkare utvecklas ju genom att öva. Våra elever gör faktiskt bejublad debut på Lunds Stadsteater redan efter första skolveckan i årskurs ett – och får alltid ett fantastiskt mottagande från publiken som då består av elever i årskurs två och tre och all personal på skolan.
Skolan ligger i samma byggnad som Lunds Stadsteater. Stadsteatern blir elevernas hemmascen under gymnasietiden. Vi avslutar varje läsår med en imponerande Sommarshow där skolans samtliga elever får sin tid i rampljuset. En lång, intensiv och varierad föreställning. På Stadsteatern spelar även våra treor i regel sin slutproduktion. Här har eleverna möjlighet att vara med och påverka valet av material, och oftast har deras val fallit på en fullängdsmusikal, där dansklassen och musikalklassen arbetar tillsammans. Under tidigare år har vi bland annat satt upp 9 to 5, Pippin, Le Cabaret de Moulin Rouge, The Wiz, Hair, Fame, We will Rock You!, Heathers, Familjen Addams och Pippin. Under våren 2017 satts ihop en helt ny musikal på uppdrag av Lunds dans- och musikalgymnasium: kompositören Jan-Erik Sääf och librettisten Ola Hörling skapar, i samverkan med skolans kreativa team, härligt fräsch musikdramatik baserad på Oscar Wildes klassiska roman Dorian Grays porträtt. Årets slutproduktion avslöjas i augusti. Under april 2025 spelar treorna musikalen Chicago på Lunds Stadsteater!
Varje år har skolan också en egen koreografitävling på Teatern. Eleverna skapar själva koreografier utifrån ett givet tema, Koreografierna framförs på scenen och bedöms av en extern jury. Vinnande koreograf får sitt namn ingraverat på det pampiga vandringspriset som finns att beskåda på sin piedestal på skolan. En stor ära! Inför tävlingen pågår flitiga repetitioner överallt i skolans salar efter skoltid. Många idéer testas, förkastas, förändras och prövas igen. Årets tema är: Gräns!
Men det är inte bara arbetet på den stora scenen som är viktig. Mycket av elevernas scenträning sker i det lilla formatet. Skolan har en egen liten black-boxteater, Scenhuset,där det finns många tillfällen för våra elever att träna upp sin scenvana och framträdandeteknik. På våra olika sång- dans- och teatercaféer får eleverna presentera material som de arbetar med på sina lektioner inför en mindre publik. I december varje år presenterar även musikaltreorna sin teaterfördjupning i Scenhuset, i form av rena teaterpjäser som Sårskorpor, Sannas Sanna Jag, Jonathan, Flugornas Herre eller Allt Som Lever Här Dör.
Scenhuset erbjuder också en möjlighet för de elever som verkligen vill pröva sina vingar att ordna egna arrangemang som konserter och mindre dansföreställningar.
Det är lätt att bli hemmablind, och våra elever behöver även inblick i hur man arbetar med Scenkonst utanför skolan. I årskurs två brukar våra elever för det mesta beredas tillfälle att göra scenpraktik hos någon professionell aktör. Under åren har vi bland annat samverkat med Malmö Opera, Helsingborgs Stadsteater, Skånes dansteater, Malmö Nöjesteatern, Malmö Stadsteatern, Pipedream Production, Anagram och Malmö Live. Mer information om våra samarbeten hittar du under fliken Organisation – Samarbetspartners.
Att se våra elever på scen ger en tydlig bild av skolans ambitions nivå och om elevernas enorma utveckling under sin utbildning. Ta gärna en titt på alla produktioner som skolan sätter upp just under detta läsår. Klicka här för att läsårets produktioner!
Titta på elevintervjun nedan: Vilka produktioner är eleverna med på LDMG?